originea si trecutul nostru

Filed under: by:




   Primele marturii legate de populatiile care au locuit spatiul nord dunarea dateaza inca din secolul VIII i.e.n., dar ele devin mai frecvente si mai amanuntite o data cu infiintarea coloniilor grecesti pe litoralul Marii Negre ( Pontul Euxin ) secolul VI  i.e.n.,si ulterior o data cu extinderea Imperiului Roman . Geto-dacii sunt locuitori de drept ai acestor zone, ei fiind ramura nordica a marelui popor al Tracilor, fiind numiti  daci sau geti in functie de izvoarele istorice care ii mentioneaza , latine sau grecesti si cuprinzand o multitudine de triburi asociate geografic zonelor de la nordul Dunarii ( Danubiului ).
   Printre istoricii sau scriitorii antici care fac mentiuni la adresa stramosilor nostrii Herodot, Sofocle, Eschil, Tucidide si multi altii.
    Istoria antica a tinuturilor noastre este atat de complexa, mai ales perioadele de asezare si de inchegare a celor 2 regate dacice , cel al lui Burebista si cel al lui Decebal, incat orice spatiu alocat ar fi mult prea mic, si orice discutie prea restransa pentru a acoperi istoria si faptele stramosilor nostrii .Nu putem sa nu mentionam ca sub conducerea lui Burebista statul Dac atinge apogeul ca intindere geografica ( vezi harta de mai sus ) ,economica si militara , starnind teama pana la Roma,marele Iulius Cezar pregatind dealtfel o campanie si impotriva geto-dacilor. confruntarea intre cele 2 state este amanata de asasinarea celor doi mari conducatori.
Foarte multe aspecte ale acestei perioade , pe toate planurile ; economic, militar,politic, social si cultural le regasiti AICI.,iar AICI o mica mostra din ceea ce marii nostrii actori au incercat sa aduca din negura istoriei :), sper sa va faca placere .
 Dupa cum stiti, dupa razboaiele daco - romane, 101-102 / 105-106 e.n., inima regatului dac si o parte insemnata a teritoriului sau intra sub stapanirea romana , realizare datorata imparatului Traian. Geneza poporului roman, romanizarea Daciei incepe de aici si istoricii nostrii numesc metaforic ca parinti ai neamului pe cei doi mari conducatori Decebal si Traian , desi influente ale celor doua culturi si civilizatii s-au manifestat pe toate planurile si inainte cu mult de cele 2 razboaie , dar si dupa retragerea administratiei romane in anul 272, cunoscuta si ca retragerea aureliana.
 Urmeaza o perioada intunecata a istoriei, cu putine izvoare istorice, apoi inceputul evului mediu, formarea cnezatelor si voievodatelor romanesti, si practic adevarata geneza a poporului roman, undeva intre secolele VIII-IX e.n.Dupa secolul IX e.n. se inmultesc mentionarile despre cnezate si voievodate romanesti.
Mentiuni despre aceasta perioada a istoriei noastre se gasesc AICI , dar si AICI.
 O data cu secolul XIV incep sa apara primele state feudale romanesti Valahia, Moldova si Transilvania - Principat sau Voievodat, aceasta din urma aflata multa vreme sub influenta Regatului Ungariei .Apar si marile amenintari ale viitoarelor Tari Romane, in sud Imperiul Otoman, la vest Regatul Ungariei ( venirea maghiarilor in 896- incep si primele cuceriri asupra voievodatelor romanesti- urmand apoi dominatia influentata asupra Transilvaniei , care ramane in continuare ca populatie majoritar romaneasca ) , in partea de nord Regatul Poloniei.

 Deasemenea din secolul XIV - XV incepe lupta antiotomana, o data cu prabusirea Imperiului Bizantin , un bun aliat al Tarilor Romane, domnitorii romani si conducatorii Transilvaniei, uneori de origine romana ( Iancu de Hunedoara ) au un rol important in stavilirea hoardelor otomane si tatare la granitele proprii.
   Cu alte cuvinte, ca sa  ne laudam un pic si ca sa ne asuman locul in istorie, noi am aparat Europala vremuri de restriste, iar victoriile voievozilor si domnitorilor romani au bucurat cancelariile Europei, care nu mai erau nevoite sa verse sange.Marii actori ai neamului ne tin vie amintire a acestor momente AICI, chiar daca uneori adevarul istoric si imaginatia artistului nu corespund perfect, esenta este aceeasi. In concluzie Tarile Romane au un rol major in stavilirea invaziilor turco-tatare asupra Europei centrale.
 Dupa secolul XV continua lupta antiotomana , si in acest context vine o alta mare realizare a neamului nostru , prima Mare Unire a Tarilor Romane sub Mihai Viteazul.
De mentionat in contextul vremii ca Tara Romaneasca a aderat la ALIANTA SFANTA , formata din mari puteri ale Europei : Statul Papal,Spania, Austria,Ferrara, Mantva si Toscana, ulterior aderand si Transilvania. Deci iata ca faptele noastre ne-au adus recunoastere si importanta, chiar daca datorate contextului.Mai multe despre aceste nemuritoare fapte ale neamului nostru putem regasi AICI .
Nu pot sa nu mentionez sfarsitului marelui Domn si mare Ban, deasemenea datorate aceluiasi context istoric, marile puteri neagreind creearea unui nou si puternic stat romanesc in zona, pentru ca asta insemna iesirea de sub influenta lor politico-militara. Retineti acest aspect  care si astazi este valabil , mai ales dupa 1989 , desi nu atat de fatis ca in evul mediu :) , acum avem subjugare si razboaie economice!
Mihai Viteazul este evocat AICI  in scene unice , un mare Domn jucat de un mare actor, Amza.

Dupa moartea lui Mihai Viteazul urmeaza vremuri grele pentru Statele Romanesti in fata valului otoman dar si a poftelor de a subjuga ale Ungariei, dar si ale Poloniei. Desi au mai existat domnitori al caror deziderat a fost unirea tarilor romane, acest ideal nu a mai putut fi atins.

Istoria aluneca usor spre  Epoca fanariota , una din cele mai negre perioade ale romanilor si nu stiu de ce tare mult imi seamana cu zilele pe care le traim acum, merita mentionata ca exemplu, este un bun exemplu pentru a nu mai retrai acele vremuri apasatoare, in care insasi ideeea de neam si de libertate su fost periclitate, iar la 1820-1821 miscarea Eteria si revolutia lui Tudor Vladimirescu pune capat aceste negre file de istorie...din pacate si slugerul Tudor sfarseste asasinat de catre liderii miscarii Eteria .
In micul nostru spatiu virtual nu pot sa nu mentionez miscarea revolutionara de la 1848 si ideile ei , poporul roman rezonand cu curentul european al momentului , printre liderii miscarii numarandu-se Nicolae Balcescu dar si multi altii.

   Urmeaza Unirea Tarii Romanesti si a Moldovei sub Alexandru Ioan Cuza din 1859, facuta tot intr-un context international favorabil , din pacate domnitorul fiind ulterior nevoit sa abdice la 19866, dar urmeaza si fericitul an 1867, cand, cu ajutorul lui Napolen al III-lea al Frantei si al altora,  in acelasi context favorabil european ( si anume marile puteri considerau ca vecinul nostru Imperiul Otoman este ``bolnavul Europei`` ) este adus in tara si numit Domn marele rege Carol I.


   Din acest moment Romania, caci acum suntem Romania :), urmeaza o ascensiune fara precedent in istoria sa, incepand cu Razboiul de Independenta  1877 , unde este de mentionat ca am luptat pe picior de egalitate cu armata tarista contra turcilor, Carol I fiind comandantul trupelor ruso-romane de la Plevna , Primul razboi mondial si Marea Unire de la 1918, sub Ferdinand I ( context international extraordinal de favorabil noua, folosirea la limita si riscanta , costuri mari , dar si cu rezultate exceptionale a diplomatiei ) , perioada interbelica unde Romania arata asa  din punct de vedere geografic :


Trebuie mentionat ca domniile lui Carol I si Ferdinand pot fi consemnate ca reper pentru Romania, devenita o forta  politica , militara si economica a zonei !
iata cateceva si despre istoria monedei nationale Leului romanesc in mai multe variante .

Istoria ne poarta usor usor spre dictatura carlista din 1938, inceperea celui de al doilea razboi mondial si spre prabusirea Romaniei Mari din 1940 , apoi spre dictatura Maresalului Ion Antonescu cu scop declarat de recastigare a granitelor de la rasarit , evenimentele se precipita cu arestarea si executarea sa si cu revenirea pe scena a Regelui Mihai , iata si rolul pe care il poate juca acesta in lume : fiind invitat la parada din Piata Rosie, singurul sef de stat supravietuitor al celui de-al doilea razboi mondial....nimeni nu l-a folosit pana in ziua de astazi pe rege in politica externa , ba din contra , era sa il si izgonim din tara ( un anume regim ).
Urmeaza anul 1945 si sfarsitul razboiului, cu consecintele cunoscute pentru noi.

Incepe o alta epoca , in 1947 monarhia ia sfarsit in Romania detalii aici , Romania intra in blocul tarilor comuniste sub influenta U.R.S.S., si urmeaza o perioada de aproape 50 de ani , din care 24 de ani de dictatura Ceausista .
Din punctul meu de vedere  aceasta epoca reprezinta un moment foarte controversat al istoriei noastre,de a carui prezentare recenta ma indoiesc oarecum, ca fiind lipsita serios de obiectivism, de aceea o voi si trata intr-un capitol separat, incercand sa compar realizarile cu regresele si sa obtin un bilant pe cat se poate de obiectiv....



Imi cer scuze pentru prezentarea succinta, si pentru eventualele lipsuri sau erori, am incercat sa punctez unele din momentele in care Romania a contat si a avut un cuvand de spus pe plan european , si pentru a incerca o comparatie cu ceea ce reprezentam in momentual actual ca neam si tara .

  De mentionat ca vorbitori de limbi inrudite cu limba romana, sau de dialecte exista inca in Europa moderna, statul Roman nu mai face insa nimic pentru ei lasandu-ne verii si fratii sa se stinga ca identitate ( vezi poporul maghiar cum lupta pentru identitatea sa nationala, uneori cu mijloace ``la limita``,  ce trebuie insa luat ca exemplu pozitiv pentru tenacitate ):


   Nu uitati eroii neamului !  Cand treceti pe la mormintele celor dragi aduceti o floare sau o lumanare si la cei ce au murit pentru noi ! Nu uitati, soldati romani mor inca pentru Romania pe meleaguri straine , neamul nostru inca da posteritatii eroi !